Clerx gespecialiseerd in koeling en verwarming

’Degelijk en duurzaam’

OOSTERLAND – Ruim 15 jaar geleden werd Sebastiaan Clerx voor het eerst door werfdirecteur Piet Padmos gevraagd ‘om een karweitje te doen’. Sindsdien is de Oosterlandse installateur van koel- en verwarmingstechniek kind aan huis bij de Zeeuwse scheepsbouwer. Het installeren van energiezuinige airconditioning- en verwarmingsystemen op schepen is door de jaren heen een specialiteit geworden van S.P. Clerx Koeltechniek in Oosterland.

De aanschaf van een op de grootte en indeling van de betreffende ruimte afgestemde airconditioner brengt mensen in harmonie met hun omgeving. Voortdurend research, moderne technieken en efficiënte productiemethoden vormen de basis voor het feit dat Mitsubishi Electric momenteel de grootste fabrikant van split-airconditioners ter wereld is. Installateur Clerx weet dat als geen ander en reageert nuchter: ,,Eén compact airco-systeem waarmee je kan koelen en verwarmen. Elk verblijf een eigen temperatuur. Goed geconditioneerd zodat men goed kan slapen en lekker kan leven. Wat wil je nog meer!’’ Het bijkomende voordeel van dit airco-systeem is dat handig wordt geprofiteerd van de warmte die in de machinekamer vrijkomt. Daarmee wordt een rendement van 1:4 behaald.
Sebastiaan Clerx staat garant voor een goed advies en het leveren van secuur vakwerk. ,,We doen in feite van alles. Netjes en bedrijfszeker. Degelijk en duurzaam is ons devies’’, benadrukt de directeur van de eenmanszaak.

Knobbel
Volgens zijn zus en administratrice Heleen is Sebastiaan met een ‘koeltechnische knobbel’ geboren. Van jongs af weet hij zich door zijn diep ingewortelde technische kennis te onderscheiden van menig ander. Naast de functie van installateur en reparateur manifesteert Clerx zich ook als instructeur. Regelmatig verzorgt hij instructies bij multinationals, zoals bijvoorbeeld personeelsleden van DOW Chemical en de NAM.
Het Zeeuwse installatiebedrijf is dealer van Mitsubishi Electric airconditioners en warmtepompen. Volgens Clerx zijn deze A-merk systemen oerdegelijk en uiterst betrouwbaar. De afmetingen er van zijn compact en bovendien zijn ze fluisterstil. De STEK-gecertifceerde installateur opereert volgens de strengste classificaties.
Voor airco-systemen met verwarming is het mogelijk om voor subsidie in aanmerking te komen. Bovendien geldt voor alle Mitsubishi Electric-onderdelen een standaardgarantie van drie jaar. Clerx beschikt in zijn bedrijfsloods over een voor hedendaagse begrippen stevige voorraad onderdelen en installaties. Het assortiment koel- en vriesapparatuur is zeer divers. ,,Belangrijk’’, zegt Clerx ,,want de schepen gaan steeds langer van huis en dan heb je veel proviand nodig. Je kan niet altijd alleen friet eten.’’

Subsidie
Conform de Europese EIA-regeling is voor het jaar 2007 een budget van 100 miljoen euro gereserveerd. Ondernemingen kunnen hierdoor profiteren van een subsidie van 15 procent op de gemaakte kosten.

Nieuwbouwers
In de achterliggende jaren was Sebastiaan Clerx nauw betrokken bij de bouw van nieuwbouwers bij Machinefabriek en Dokmij Padmos in Bruinisse en Stellendam. Het installeren van airco-, koel- en vriesapparatuur is hem op het lijf geschreven. Naast de befaamde Eurokotter-serie was Clerx ook actief op de Ierse mosselkotters WD 210, WT 231 en de Franse flyshooter ‘Aravis’.

Bron Visserijnieuws (Special)
Geschreven door de heer J. de Ronde

 
  <<<< terug