Met medewerking van:

     
Mosselen onder de douche
Verse mosselen kopen in diverse grootten en per schep.
Het kan midden op de Oosterscheldedam bij Neeltje Jans, dankzij een uniek koelsysteem: de mosseldouche.

Dat Zeeuwen creatief zijn staat als paal boven water. Zeker als het met mosselen te maken heeft. Op het voor-
malige werkeiland Neeltje Jans, midden op de stormvloedkering in de Oosterschelde, huist de fonkelnieuwe vis- en schelpdierzaak Proef Zeeland. De net gevangen, gesorteerde en schoongemaakte mosselen worden er uit rechthoekige rvs-bakken geschept met daarboven een elegante sproei-installatie. Waarom? ‘Eigenaar Simon Schot wil verse mosselen in verschillende grootten en per schep kunnen aanbieden. In een gewone open koelvitrine bestaat het gevaar dat het niet overal koud genoeg is,’ zegt het brein achter deze zogenoemde mosseldouche, Sebastiaan Clerx, van Clerx Koeltechniek in Oosterland.
‘Door ze continu met koud water te besproeien, blijven de mosselen perfect op temperatuur en boeten ze niet in aan kwaliteit. En de mosselen liggen er mooi glanzend bij in de zaak. Het is een zoetwaterdouche van twee à drie graden. Dat zoete water maakt dat de mossel denkt: foute boel, en zijn schelpen stijf dichtknijpt. Het voorraadje zout water dat hij heeft meegenomen uit zee houdt hij zo vast. Bij de verkoop gaat wat van het koude zoete water mee in de verpakking, zodat de mosselen tijdens de rit naar huis op de juiste temperatuur en dicht blijven.’

Duurzaam

Slim. Nog een pluspunt is dat de mosseldouche een duurzaam concept is. Het water is gewoon leidingwater dat met behulp van een koelelement wordt afgekoeld. Nadat het langs de mosselen is gesijpeld, wordt het gefilterd en opnieuw gebruikt. ‘Natuurlijk moet het water wel regelmatig ververst worden, maar het scheelt zowel water als energie,’ verklaart Sebastiaan, die voortdurend op zoek is naar nieuwe, milieubewuste koeltechnieken. Lust Sebastiaan zelf ook mosselen? ‘Wat dacht je,’ lacht het koeltechnologische genie. ‘Maar als Zeeuw ben ik verwend. Ze moeten verser dan vers zijn.’

   
Download hier het volledige artikel